در نخستین نشست هفتگی سال جدید برنامههای خانه ادبیات افغانستان در تهران و کابل اعلام شد
روابط عمومی خانه ادبیات افغانستان: نخستین نشست هفتگی خانه ادبیات افغانستان در سال جدید خورشیدی، ساعت 5 عصر روز پنجشنبه 21 حمل (فروردین) 1393 در تالار اندیشه حوزه هنری تهران برگزار شد.
در این برنامه که گردانندگی آن بر عهده صادق دهقان بود، شاعران حاضر در محفل در دو بخش نقد شعر و شعرخوانی شرکت کردند. در آغاز این نشست، دهقان با گرامیداشت نوروز باستانی، برگزاری کامیابانه انتخابات ریاست جمهوری را در افغانستان به حاضران تبریک گفت. سپس راضیه حسینی و محمود تاجیک شعرهای خود را خواندند و محمدسرور رجایی، صادق دهقان، عارف جعفری، مریم احمدی، علی رضایی، جاوید هاشمی و محمد حبیبی آنها را نقد کردند.
بخش شعرخوانی با حضور جاوید هاشمی، مهمان قمی آغاز شد و در ادامه، محمد حبیبی، محمود سادات، راضیه حسینی، فاطمه حسینی، محمود تاجیک و مریم احمدی شعر خواندند. پایان بخش نخستین نشست هفتگی خانه ادبیات افغانستان، شعرخوانی علی رضایی، گوینده جوان رسانههای افغانستان بود که افزون بر شعرخوانی، در سخنانی کوتاه گفت: «در کابل با خانه ادبیات افغانستان آشنا شدم و فکر میکنم عنصری را که در سرزمین ما گم شده بود، در تلاشهای دوستان خود در این نهاد ادبی یافتم. به همت اعضای خانه، خلأیی که در ادبیات ما دیده میشد، پر شده است. در تهران هم با نشستهای هفتگی خانه ادبیات آشنا شدم و آخر سال گذشته هم به جشنواره قند پارسی آمدم و مهمان شما بودم. از صمیم قلب، نوروز باستانی و ده سال فعالیت خانه ادبیات افغانستان را به همه عزیزان تبریک میگویم. در فعالیتهای خانه در کابل هم همکار شما هستم».
در این نشست، محمدسرور رجایی با شادباش سال نو خورشیدی و انتخابات ریاست جمهوری کشور، از برگزاری انتخابات هیئت مدیره خانه ادبیات افغانستان یاد کرد. رجایی در این باره چنین گفت: «به استناد اساسنامه خانه ادبیات افغانستان، انتخابات دوسالانه هیئت مدیره در سال تازه برگزار و محمدصادق دهقان به عنوان مدیر جدید خانه ادبیات برگزیده شد. مدیریتهای خانه ادبیات در تهران، کابل و اصفهان هم تعیین گردید. پنج عضو جدید هم به شمار هیئت مدیره افزوده شدند که عبارت بودند از: شکریه عرفانی، مریم احمدی، تینا محمدحسینی، زهرا زاهدی و حبیب صادقی». معاون خانه ادبیات افغانستان در ادامه سخنانش افزود: «از تلاشهای همه اعضا و هیئت مدیره خانه در دو سال گذشته تشکر میکنم و امیدوارم دوره جدید هم با موفقیت همراه باشد. هر موفقیتی نصیب خانه شده، حاصل همدلی تک تک اعضاست. از همه مدیریتهای خانه که مرا در ایفای این وظیفه سنگین یاری کردند، صمیمانه تشکر میکنم».
رجایی درباره برنامههای خانه ادبیات در سال جدید گفت: «امسال تلاش داریم برخی کلاسها و کارگاههای آموزشی را با حضور استادان افغانستانی و ایرانی برگزار کنیم که از آن جمله میتوان به کلاس بازخوانی متون نظم و نثر کهن با حضور استاد محمدسرور مولایی، نظریههای ادبی در قلمرو شعر و ساختار و مبانی داستاننویسی با حضور دو استاد ایرانی اشاره کرد. همچنین نقد و نظر درباره شعر و داستان به صورت مستمر ادامه مییابد».
مدیر اجرایی و مالی خانه ادبیات در پایان سخنان خود گفت: «کار ما از همان روز اول سال آغاز شد که ادامه فعالیتهای مربوط به قند پارسی بود. به جز آن، همین امروز، غرفه خانه ادبیات افغانستان در جشنواره نوروزی گل سرخ در فرهنگسرای خاوران افتتاح شد که تا فردا ادامه دارد و همکاران شما در غرفه مستقر هستند. همچنین خانه ادبیات در نمایشگاه بینالمللی کتاب در ماه اردیبهشت با برنامهریزی منسجمتر، حضوری پررنگ خواهد داشت و برای گسترش پیوندهای فرهنگی میان مهاجران افغانستان و مردم ایران کوشش خواهد کرد. در پایان سال هم پنجمین روایت همدلی را با انتشار کتاب روایت همدلی و حضور مهمانانی از شبه قاره و تاجیکستان برگزار میکنیم و امیدواریم این همایش به همدلی بیشتر میان فارسیزبانان و مردمان منطقه بیانجامد. نقدهای ماهانه در کابل و تهران و شبهای کابل نیز با قوت تمام برگزار خواهد شد».
صادق دهقان، مدیر جدید خانه ادبیات افغانستان در پایان این نشست با سپاسگزاری از نیکنظری اعضای هیئت مدیره خانه و تلاشهای رجایی در مقام مدیر پیشین خانه ادبیات، از عزم جدّی برای علمیسازی هرچه بیشتر فعالیتهای خانه در دوره پیش رو سخن گفت. وی در همین زمینه چنین بیان داشت: «ویژگی مثبت اعضای خانه در توانمندی اجرایی آنهاست که آن را در برگزاری همایشهای بزرگی چون قند پارسی، روایت همدلی، شبهای کابل و نقدهای ماهانه در کابل و تهران نشان دادهاند. با این حال، ما نباید به این امر بسنده کنیم، بلکه باید توانمندی علمی اعضای خود را نیز افزایش دهیم. به همین منظور، کلاسها و کارگاههای متعددی را در نظر گرفتهایم که امیدواریم برگزار شوند. همه اعضا باید خوانش آثار کهن و جدید و آفرینش آثار مایهدار را جدّی بگیرند؛ چون تنها راه ماندگاری در عرصه ادبیات است. از همه دوستانم خواهش دارم تا تلاش کنند جنبشی را که خانه ادبیات افغانستان به گفته استاد رهنورد زریاب در کشور راه انداخته است، پربارتر سازند و نگذارند که از ادامه راه باز بماند. در این مسیر، تک تک اعضا باید خانه خود را یاری کنند و بی شک، خانه بدون تلاش اعضایش معنا ندارد».